Weddingcake Linksboven van Dymphy voor Noortje & Remmelt

taartIngredienten:
Pate Brique (een soort filodeeg)
2 liter yoghurt
1/5 liter slagroom
1 bus poedersuiker
3 eetlepels geleisuiker
10 sinaasappels
een scheut Cointreau 
1 vanille stokje
honing
snufje zout
een brander of een oven

Ik weet niet meer alle verhoudingen precies maar dit was het ongeveer.

1 dag van te voren: Er zijn 2 manieren om de brique plakken te maken

1) besmeer een hitte bestendige ondergrond (bijvoorbeeld de onderkant van een pan) en smeer die in met honing. Leg er een vel pate brique op en bestrooi deze overvloedig met poedersuiker. neem de brander en verhit de suiker voorzichtig tot er bubbels ontstaan en de suiker goudbruin wordt. Maakr de brique voorzichtig “los”. Als het goed is heb je een soort van verharde gekarameliseerde pannekoek. herhaal dit 6 keer. laat afkoelen en doe in een tupperware bak

2) Leg een vel bakpapier op het rooster midden in de oven en. leg daarop een vel brique die rijkelijk is bestrooid met pedersuiker. wanneer de poedersuiker smelt e n de brique lichtbruin wordt draai je brique om en bestrooid die kant ook met pedersuiker en laat nog even onder de grill staan. (hier moet je bij blijven kijken want het kan heel snel gaan)herhaal dit 6 keer. laat afkoelen en doe in een tupperware bak Voor deze keer heb ik methode 1 toegepast, maar uit proeven blijkt methode 2 ook te werken.

Hang ±12 uur (mag ook een dag zijn) van te voren 2 liter volle yoghurt uit. Ik gebruik daarvoor een grote pan waar ik een fijne zeef met een schone theedoek in zet. giet de yoghurt erin en wachten maar.

 Schil de sinaasappels dik zodat je eenvoudig met een mesje het ontvelde vruchtvlees in partjes met wat vocht in een pannetje kan doen.doe hierbij 3 eetlepels geleisuiker en een scheut Cointreau kook dit in en pureer met staafmixer. Voeg een snufje zout toe. Giet de warme vloeibare gelei in een wekpotje. Bij het afkoelen zal “compote” pas stijf worden.

Klop de slagroom lobbig met een beetje suiker. Meng dit met de uitgelekte yoghurt en de inhoud van 1 vanille stokje. Doe het geheel in een grote spuitzak leg in de koelkast om verder op te stijven.

Op de dag zelf: Doe de sinaasappelgelei in een spuitzak. Leg op een platte ondergrond (liefst een taart schaal) een plak gekarameliseerde brique spuit 1,5 centimeter van af de buitenkant in een spiraal naar binnen toe het uitgelekte yoghurtmengsel en maak drie cirkels met de sinaasappelgelei. Leg hierboven op weer een plak gekarameliseerde brique en herhaal dit 5 keer. Bestrooi de bovente plak met een grote hoeveelheid poedersuiker.

C’est tout ———————————————————— Dymphy Smeets

Plaats een reactie